0

К итайските власти категорично се противопоставят на чужда намеса в делата на Тайван и твърдо ще защитават суверенитета на страната си. Това заяви в президентът на Китай Си Дзинпин по време на телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън.

„Ние категорично се противопоставяме на сепаратизма и външната намеса в делата на Тайван", каза Си Дзинпин, цитиран от агенция Синхуа. „Китайското правителство и народ заемат непроменена позиция, ние твърдо ще защитаваме държавния суверенитет и териториалната цялост на нашата страна."

Както уточни китайският лидер, принципът на "един Китай" е политическата основа за развитието на отношенията между Китай и САЩ. Си Дзинпин отбеляза, че Пекин очаква Вашингтон да спази задълженията си по този въпрос. „Надявам се, че американската страна е добре запозната с непреклонната воля на 1,4 милиарда китайци", добави той. „САЩ трябва да удържат на думата си."

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., но според официалната позиция, поддържана от повечето страни, включително Русия, той се счита за една от китайските провинции. Вашингтон прекъсна дипломатическите отношения с Тайпе през 1979 г. и ги установи с КНР. Признавайки политиката на „един Китай“, САЩ продължават да поддържат контакти с администрацията на Тайпе и доставят оръжия на острова.