0

О бразът и иконографията на кралица Елизабет II са сложна част от тъканта на националния живот в Обединеното кралство и в цялата британска общност. Някои неща ще се променят бързо, докато промяната на други ще отнеме доста време.

Символите

От знамената, които се веят пред полицейските участъци в Обединеното кралство, до флага, използван на военноморски кораб, когато на борда е генерал - хиляди символи на властта на кралица Елизабет II, носещи щампата EIIR, ще трябва да бъдат сменени. Военните полкове носят „цветовете на кралицата“, много от които са осеяни със златни бродирани EIIR.

Възможно е кралският стандарт – четвъртитото знаме, което се вее навсякъде, където е резиденцията на монарха – също да се промени. Версията, използвана от кралицата, включва една четвъртина от него, представляваща Шотландия (разярен лъв), друга за Ирландия (арфа) и две четвъртини, представляващи Англия (три тичащи лъва). Но в него няма изображение за Уелс. Той се използва много преди Уелс да има свое национално знаме, признато през 1959 г. Вероятно Чарлз III ще включи елемент и на Уелс.

Познатият кралски герб, който включва лъв и еднорог срещу щит, се използва широко на правителствени сгради и канцеларски материали и всяка промяна би била скъпа, но може да не е необходима.

Парите

Банкнотите с лика на починалата британска кралица Елизабет остават валидно разплащателно средство. С такова съобщение излязоха от Английската централна банка (Bank of England).

"Сегашните банкноти, върху които е изображението на Нейно Величество кралицата, остават законно разплащателно средство. По-нататъшно съобщение по отношение на банкнотите на Английската централна банка ще бъде направено, когато има яснота", се казва в съобщението на банката, цитирано от Ройтерс.

Кралица Елизабет освен най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания е и първият такъв, чийто лик бива печатан на банкноти на централната банка.

В миналото непосредствено след смъртта на британски монарх и посочването на негов наследник започва и отпечатването на банкноти и монети с неговия образ. Сега вероятно заради кризата и ликът на новия крал Чарлз III ще се появи постепенно в годините напред.
Полицаите, а също така и войниците ще имат нужда от нови униформи, защото в момента на шлемовете им виждаме инициалите на кралицата и кралския номер. По същия начин и голяма част от военните знаци ще трябва да бъде актуализирана.

Паспортите

Паспортите също ще се нуждаят от актуализиране - британският паспорт понастоящем "изисква в името на Нейно Величество всички онези, за които може да се отнася, да позволят на приносителя си да преминава свободно без пропуск или пречка".

Печатите също ще се нуждаят от актуализиране, за да бъде изобразена на тях главата на крал Чарлз III.

Вече бе променен и британският национален химн. "Боже пази кралицата" (God Save The Queen) стана "Боже, пази краля" и бе използван при церемонията на провъзгласяването на Чарлз III за крал.