0

Н ай-малко 12,50 евро на час плюс всички задължителни здравни застраховки и условия за настаняване трябва да получат сезонните работници в Германия. Такъв договор подписаха земеделските синдикати на България, Германия, Румъния и Полша, съобщи за “Телеграф” Валентина Васильонова, шеф за земеделския синдикат ФНСЗ и президент на агросектора на Европейската федерация на синдикатите на земеделие, храни и туризъм EFFAT. Споразумението се готви отдавна, но бе подписано вчера в Берлин и има обратно действие, обясни Васильонова. 

Валентина Васильонова и Арнд Шпаньол от германския синдикат.

 Валентина Васильонова и Арнд Шпаньол от германския синдикат.
Светлана Трифоновска,

Помощ 

Това означава, че синдикатите в тези страни се ангажират да оказват помощ, информация на сезонните работници от тези страни, ако наетите имат нужда. Не е задължително да са синдикални членове, за да потърсят помощ, допълни тя. Целта е българи, румънци, поляци да са равнопоставени като заплащане на германците и обратно. Който тръгва за работа извън България, може да се свърже с нас и ние веднага ще го насочим към офиси на нашите партньори в другите страни, увери синдикалистката. 

Криза 

Българският бизнесмен в Германия Владимир Бъклев с фирма в сферата на интериорните ремонти разказа, че се стреми да вдига плащането на работниците си, но има съпротива от конкуренцията. Истината е, че има криза на работна ръка в страната, а часовата ставка заради данъците може да падне наполовина, посочи Бъклев. Въпреки това социалните придобивки в Германия са много добри.

Семейство Радина Дойчинова и Владимир Бъклев с дъщеря си Ева.

 Семейство Радина Дойчинова и Владимир Бъклев с дъщеря си Ева.
Светлана Трифоновска,

Съпругата на Бъклев, българската журналистка Радина Дойнова, която се грижи за малката си дъщеричка в момента, сподели, че месечните детски надбавки в страната са 250 евро и ги получават всички деца без значение от социалния статус.