0

С нежанка и седемте джуджета излиза на екран през далечната 1937 г. и е една от най-популярните класики на Disney. Сега компанията подготвя римейк на филма, като подобно на други адаптации кастингът и промененият сюжет на новата екранизация предизвикаха мощно възмущение.

91-годишният Дейвид Хенд, син на един от режисьорите на оригиналния филм, отправи унищожителни критики към авторите на модерната „Снежанка“. „Изразявам категоричното си несъгласие с новия сюжет, знам, че баща ми и Уолт биха казали същото“, заяви той.

Хенд, чийто баща също се казва Дейвид, работи като аниматор за Disney през 1990 година. Три десетилетия по-късно той даде да се разбере, че не одобрява линията, която компанията следва днес. Той определи случващото се в момента като „позор“ и заяви, че продуцентите на Disney „се опитват да направят нещо ново с нещо, което преди е имало голям успех“.

„Намирам за малко обидно това, което правят с някои от тези класически филми. Няма уважение към това, което направи Уолт Дисни и това, което направи баща ми... Мисля, че и той, и Уолт биха се обърнали гробовете си“, каза той.

Дейвид Хенд препоръча на ръководителите на студията на Disney да се съсредоточат върху оригинални идеи. „Не трябва да пренаписват класиката! Създавайне нови герои и не унищожавайте нещо, което е красиво“, настоява той.

В новата адаптация на „Снежанка“ ролята на главната героиня е поверена на актрисата от латиноамерикански произход Рейчъл Зеглър (Уестсайдска история), а Гал Гадот (Жената чудо), че се превъплъти в образа на злата кралица. Актьорът Андрю Бърнап пък ще влезе в образа на нов герой на име Джонатан.

В интервю за Entertainment Weekly Зеглър и Гадот обясниха, че в новата адаптация принцесата няма да бъде спасена от принца. „Тя няма да мечтае за истинската любов. Тя мечтае да е лидер, който знае, че може да бъде. Дори нейният баща й казва същото, като я насърчава да бъде безстрашна, справедлива, смела и вярна на принципите си“, коментираха актрисите.

В друго свое интервю Зеглър заявява, че оригиналният филм за „Снежанка и седемте джуджета“ я плаши. По думите в приказката е любовна история, в която Снежанка се влюбва в „мъж, който буквално я тормози“. Зеглър категорично заявява, че няма да допусне това да се повтори в новата Снежанка.

Режисьор на планирания за 2024 г. филм еМарк Уеб (Невероятният Спайдермен), а негов сценарист е Грета Геруиг (Барби).