0

23 души в Узбекистан са осъдени на затвор за смъртта на 68 деца, пили замърсен сироп за кашлица, съобщи Би Би Си. Замърсените сиропи са произведени от компанията Marion Biotech в Индия и разпространени от Quramax Medical в Узбекистан.

Подсъдимите бяха признати за виновни в укриване на данъци, продажба на нестандартни или фалшиви лекарства, злоупотреба със служебно положение, небрежност, фалшификация и подкуп. Присъдите варират от две до 20 години. Най-голямата присъда от 20 години получи изпълнителният директор на Quramax Medical Сингх Рагвендра Пратар.

Бивши високопоставени служители, които са отговаряли за лицензирането на вносни лекарства, също са получили големи присъди. Възможно е те да са били разпространени чрез неофициални пазари в други държави или региони, посочват от организацията

Миналия януари Световната здравна организация (СЗО) заяви, че два от сиропите за кашлица на Marion Biotech са „нестандартни“, след като 18 узбекистански деца починаха след консумацията им. 

Според агенцията двата сиропа - Ambronol и Dok-1 Max, имат неприемливи количества диетиленгликол и етиленгликол като замърсители и са потенциално свързани с остри бъбречни увреждания и смъртта на децата.

Броят на смъртните случаи, обявен в градския съд на Ташкент се увеличи. 65 смъртни случая бяха регистрирани в началото на шестмесечния процес, а прокурорите добавиха още три миналия месец. Производството на сиропите беше спряно от Министерството на здравеопазването на Индия, а лицензът на компанията беше прекратен от отдела за безопасност на храните. През март лицензите за производство бяха „окончателно“ анулирани.

Съдът реши, че семействата на 68-е загинали деца ще получат по 80 000 долара обезщетение. Същата сума ще бъде изплатена и на семействата на четири деца, останали с увреждания след консумация на сиропа за кашлица.