0

Ш умен скандал избухна във Франция, след като организационния комитет на Олимпийските игри в Париж показа част от официалните плакати за популяризиране на международното събитие, което ще бъде открито на 26 юли в Париж. 

Лидерите на френската десница и крайната десница се възмутиха, че християнският кръст, който стои на върха на кулата на Дома на инвалидите, е премахнат от изображение, представящо различни символи на града. 

„Какъв е смисълът да провеждаме Олимпийските игри във Франция, ако искаме да скрием какви сме?“ коментира Марион Марешал от партията на Ерик Земмур. Лидерът на републиканците Франсоа-Ксавие Белами пък обвинява тези, които искат да "отричат ​​Франция до степен да изкривят реалността, за да изтрият нейната история". Куполът "не е на супермаркет, а на параклис", добави президентът на дясната партия Ерик Сиоти , за когото плакатът "отрича самата идентичност на тази сграда и френската история". Джордан Бардела, президент на Националното събрание , осъжда „заличаването" на християнското наследство на Франция. „Макронизмът е голямото заличаване на нашата идентичност", добавя Бардела.

Рисунките на Олимпийския комитет са дело на илюстратора Уго Гатони -  млад парижки художник, модерен гуро на изкуството на "фината линия". „Когато правя дизайн на официални плакати, не се опитвам да представя предмети или сгради така, както трябва да бъдат. Рисувам ги така, както се появяват в съзнанието ми, без никакъв скрит мотив“, обясни художникът, който също е работил за големи модни къщи като Hermès „Не искам те да са верни на оригинала, а по-скоро хората да могат с един поглед да си представят какво представляват, проектирайки ги в сюрреалистичен и празничен свят“, заключи Гатони.

Организационният комитет на Париж 2024 обясни, че липсата на кръст на Дома на инвалидите е част от „радостна и безгрижна артистична интерпретация на преоткрит град стадион“. Много характерни елементи на Париж, отбелязва комисията, са преосмислени от художника. „Това е представяне, което не е нито изчерпателно, нито вярно на реалността - таитянската вълна е край брега на яхтеното пристанище на Марсилия, Айфеловата кула е розова, метрото минава под Триумфалната арка - без това да се тълкува за конкретни цели политици“.

Друго противоречие, което засяга Дома на инвалидите, където се намира гробницата на Наполеон, се отнася до възможността Франция да бъде домакин на нещо като "Саудитско олимпийско село" на това символично място. Министърът на отбраната Себастиен Лекорню потвърди, че искането е от саудитците, но преговорите все още продължават. „Саудитска Арабия се съгласи да спазва мерките за сигурност и финансиране на обекта Дом на инвалидите, музеят на въоръжените сили“, добави Лекорну, припомняйки, че Рияд е „важен партньор в отбраната“.