0

Б ританският премиер Кийр Стармър е на поста едва от десет седмици и вече се забърка в сериозен скандал. Той не следи собствената си съпруга Виктория, която направи твърде много скъпи покупки в престижни лондонски бутици.

Никой не би казал нито дума, ако лейди Стармър беше платила за тях от портфейла си или на съпруга си. Но се оказа, че значителните разходи за дизайнерско облекло, ушиване на тоалети и дори услугите на личен стилист са били поети от мултимилионерския бизнесмен Уахид Али, съобщи в. британският вестник The Times. Али, чието състояние се оценява на около 200 милиона паунда, има титлата лорд и също е т Лейбъристката партия, която се оглавява от Стармър.

Всъщност тези услуги на богат спонсор не са престъпление. Но те трябваше да бъдат официално декларирани, което премиерът или поради забрава, или по друга причина, не направи, отбелязва изданието. Но това вече противоречи на британския парламентарен кодекс, който гласи, че депутатите, включително партийните лидери, са длъжни да регистрират получаването на всяка подобна услуга.

Освен това Али е добре познат на Стармър. В продължение на две десетилетия той дари половин милион паунда на лейбъристите и, между другото, самият той беше добър спонсор на настоящия ръководител на правителството. Само тази година Стармър получи дрехи и няколко чифта очила на стойност почти 20 хиляди паунда.

Освен това се оказа, че Али има пропуск за влизане в резиденцията на Даунинг стрийт. Консерваторите, които загубиха изборите от партията на Стармър, веднага му припомниха, че той обеща да възстанови реда в политиката и да изкорени непотизма.