0

П опулярната водеща в руската държавна телевизия Россия 1 Олга Скабеева призова за удари срещу България и Румъния. Това стана по времето на нейното ток шоу „60 минути“ в медията, като неин гост беше депутатът от Руската дума Пьотр Толстой, който обяснява, че двете съседни страни са просто бази на НАТО и в тях има достатъчно хора, които биха били готови да се разбунтуват. 

Ярост

Изказването е провокирано от реплика на Скабеева, която казва: „Ние сме готови за война с Турция. Ердоган иска Черно море“, на което Толстой отговаря: „Оля, ние няма да влезем във война с Турция“. „Какво ще кажете за България и Румъния тогава, да ги ударим може би?“, продължава Скабеева. „Да не бъдем лекомислени Оля, нека първо приключим с Украйна“, репликира Толстой. Той самият е заместник ръководител на фракция в управляващата партия „Единна Русия“. Според него контролът на цялото Черно море трябва да бъде в ръцете на Руската федерация, което се припокрива и с концепцията на националистите в страната, които възприемат водния басейн като вътрешно море.

Този скандален разговор се случва в същия ден, в който бе арестуван руският националист и бивш силов министър в Донецка област Игор Гиркин, известен и с псевдонима Стрелков. Това стана, след като той критикува Кремъл за мекушавостта му и също изказа предположение, че Русия може да влезе в конфликт с Турция.  

Размяна

Според руския военен анализатор Игор Ейдман  след бунта на Пригожин руските власти са решили да затегнат примката около така наречените шовинистични патриоти, които започнаха да критикуват Путин, че не е достатъчно твърд и ефективен във воденето на войната. Целта е да ги сплашат и да стегнат редиците им, а основната фигура там, освен Пригожин, е именно Игор Гиркин.

Гиркин си позволи и лични нападки срещу силния човек в Кремъл, което е и разгневило Путин. Ако не бъде убит или затворен, Гиркин може да бъде изпратен на международния съд в Хага, смята анализаторът. Гиркин вече е осъден на първа инстанция от този съд като терорист за свалянето на малайзийския боинг през 2014 г.