0

Р апърът Прас Мишел, известен през 90-те като част от хип-хоп бандата Fugees, се изправи пред съда по обвинение за политически заговор срещу двама американски президенти и получаване на нерегламентирани пари от малайзийския финансист Джо Лоу.

Федералните прокурори твърдят, че Прас е насочвал пари от укриващия се малайзийски финансист чрез фиктивни донори за кампанията за преизбиране на Барак Обама през 2012 година. Също така рапърът е обвинен в опит за прекратяване разследване срещу бизнесмена, като опитал да убеди администрацията на президента Доналд Тръмп да върне обратно в Китай
„гласен критик на правителството“.

Според Министерство на правосъдието на САЩ Прас Мишел е заговорничил с Джо Лоу, който е обвинен в организиране на схема за пране на пари и подкупи, чрез която са откраднати милиарди от малайзийския държавен инвестиционен фонд, известен като 1MDB. Лоу отрича всички обвинения.

Ограбените пари са използвани за закупуване на бижута и скъпи произведения на изкуството, като част от средствата са помогнали и за финансирането на филми като „Вълкът от Уолстрийт“. Холивудската звезда Леонардо ди Каприо свидетелства по-рано този месец, като посочи, че по това време е взел Лоу за почтен бизнесмен, след като той споменал, че иска да направи дарение за кампанията на Барак Обама.

Прас Мишел се среща с Джо Лоу в нощен клуб през 2006 година. Адвокатът на рапъра твърди, че по тогава Прас е преценил, че бизнесменът изглеждал, така сякаш разполага с неограничен финансов ресурс.

Прокурорите, от друга страна, заявяват, че Лоу е насочил милиони към Мишел, който пък е прехвърлил парите към подозрителни донори, които да финансират кампанията за преизбиране на Обама през 2012 година. По-късно Прас Мишел се е опитал да манипулира тези донори, за да им попречи да говорят с разследващите.

Според обвинението през 2017 г. рапърът и носител на „Грами“ е опитал да прекрати разследването срещу Лоу за присвояване на средства от малайзийския фонд. Прас е обнинен още и за това, че е подтикнал администрацията на Тръмп да изпрати китаец, избягал в САЩ, обратно в Китай.