0

К огато пушите джойнт - “Това е моментът, в който преминавате към други наркотици”. Нова кампания срещу употребата на наркотици в Италия предизвика шумен скандал. 

Действието на клипа се развива в Рим. Две момчета - едното пуши трева, а друго по-малко като го вижда, го предупреждава, че джойнта мигновено ще го отведе към по-тежката дрога. “Наркотиците са лоши за вас”, заявява детето. В този момент гласът зад кадър прави обобщение, че “хиляди хора всяка година попадат в спешното отделение заради наркотици, като една десета от тях са непълнолетни”. 

Посочената цифра предизвика мощно възмущение на Ботуша, тъй като в на италианските спешни отделения се извършват около 20 милиона операции, а говоренето за хиляди наркозависими в интензивното прави внушение, че броят им е значителен. 

24% пушат канабис, 3% смъркат кока  

Клипът предизвика буря от коментари в социалните мрежи, след като бе излъчен по телевизия Rai. Потребители в социалните мрежи са възмутени, че марихуаната е поставено под общ знаменател с твърдата дрога. 

Данните от проучването Агенция Espad от 2022 г. се казва, че през изминалата година 23,7% от учениците между 15 и 17 години пушат трева. Процентът е доста по-висок от този на децата употребяващи тежка дрога - 3,2% вземат кокаин, а 2,2% хероин. Сравнявайки тези данни преминалите мигновено към твърди наркотици би трябвало да е значително по-голям. 

Мемета и размяна на реплики

Клипът предизвиква множество  реакции онлайн, с критики към отдел по наркополитика в Италия. Появиха се култови мемета, които осмяха кампанията на властите. 

Много коментатори отбелязаха, че правителството е голям консуматор на вино и алкохолни напитки “без да са наясно, че и те водят до зависимости”. 

Накрая видеото, поръчана от правителството, беше заклеймено като “объркано, древно и неефективно”. “Не става дори да бяхме през 80-те години”, критикува потребител в нета. Други пък отбелязаха, че клипчето е  "набор от клишета, лишени от всякаква научна основа".