0

П рессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа в понеделник да обясни защо експерт по болестта Паркинсон е посетил президентската резиденция осем пъти през последните няколко месеца, с което предизвика бурен скандал.

ИЗЦЕПКИТЕ НЕ СПИРАТ: Джо Байдън се провъзгласи за „първата чернокожа жена“ в Белия дом

По време на напрегнат брифинг с медиите, Жан-Пиер отказа да каже какви може да са опасенията за сигурността около посещенията на д-р Кевин Канард и в един момент обвини кореспондентите, че участват в „лични атаки“. „Има хиляди военни, които идват в Белия дом, много от тях получават грижи от медицинското звено на Белия дом. И затова трябва да бъдем изключително внимателни“, каза прессекретарят.

„Медицинското отделение е домакин на широк кръг специалисти, от дерматолози до невролози, така че не мога да говоря с всеки човек, защото всъщност има причини за сигурност, за да се защити тяхната поверителност“, добави тя.

Резиденцията на Белия дом има малък лекарски кабинет, който обгрижва президента Джо Байдън. Има по-голям лекарски кабинет в сградата, който се счита за част от комплекса на Белия дом.

Посещенията на Канард включваха януарска среща с президентския лекар д-р Кевин О’Конър, която беше разкрита за първи път в събота, след като катастрофалния дебат на президента на 27 юни, предизвика ново притеснение за неговото ментално и физическо състояние. Байдън е имал медицински преглед през февруари и Белият дом каза след това, че той няма Паркинсон.

Жан-Пиер каза на брифинга, че Байдън е посещавал невролог само три пъти като президент на всеки от годишните си физически прегледи, но старателно избягва да изключи възможността Канард да е посещавал Белия дом, за да се консултира за здравето на Байдън. Думите й обаче бяха опровергани от журналисти, които разкриха, че лекарят е записан в книгата за гости на Белия дом, която е публична.