0

П резидентът на Ирландия Майкъл Хигинс се оказа в центъра на скандал, след като съпругата му Сабина Хигинс призова за прекратяване на огъня в Украйна и начало на преговори.

Първата дама на страната написа писмо до в. „Irish Times“ за войната. В него тя изрази мнението, че боевете в Украйнс ще продължат, докато светът „убеди президента Владимир Путин от Русия и президента Владимир Зеленски от Украйна да се съгласят на прекратяване на огъня и преговори“.

Изявлението на съпругата на президента предизвика широко недоволство и вълна от критики от страна на ирландските парламентаристи. Според вестника Малкълм Бърн, депутат от партията „Fianna Fail“, е реагирал изключително негативно на писмото на първата дама. „Хигинс има право на лично мнение, но решението за публикуване на писмото на сайта на държавния глава повдига сериозни въпроси. Президентът на Ирландия трябва ясно да заяви силната подкрепа на народа на Украйна“, обясни той. Джон Макгаон, представляващ партията Fine Gael, описа писмото на Хигинс като "неуместно, безполезно и неприятно".Президентът на Ирландия все още не е коментирал ситуацията.