0

З а никого не е тайна, че на пръв поглед приказния романс между крал Чарлз и Даяна в крайна сметка се оказва кошмар. Според автора на новата книга „Кралят: Животът на Чарлз III“ Кристофър Андерсен зад вратите на двореца се крият много по-мрачни случки от тези, известни на широката общественост.

Андерсен разговаря с множество личности, които работят в двореца по това време, като целта му е да разнищи в подробности „самотното детство“ и военното обучение на най-големия син на кралица Елизабет II, както и няколко известни скандала, разтърсили династията Уиндзор.

Според автора бракът на Чарлз и Даяна бил толкова нестабилен, че охранителите им започнали да се отнасят с изключително внимание към оръжията в кралския двор.

„Той има тежък характер“, твърди Андерсен за краля. „По време на едно от честите си избухвания Чарлз замерил Даяна с бутджак – тежко дървено устройство за обуване на ловни ботуши, направено от желязо и дърво, но пропуснал“.

Бившият камериер на Чарлз - Кен Стронах, е този, който разказва на Андерсен за случката, като обяснява, че бил в стаята, „когато Чарлз, по време на спор с Даяна, грабва тежка дървена обувалка и я хвърля по нея, като тя минала на сантиметри от главата на принцесата“.

Според книгата на Андерсен „Кралят: Животът на Чарлз III“ в целия кралски двор се намирали множество огнестрелни оръжия. „Кралските особи обичат да ловуват, така че във всеки дворец има пушки и пистолети, както и оръжия на силите за сигурност. Охранителите са се притеснявали от насилието, което се отприщило между Чарлз и Даяна. Толкова много крясъци и викове, и затръшнати врати. Не бива да забравяме, че когато принцесата е бременна в третия месец с принц Уилям, се хвърля надолу по стълбите, за да се приземи в краката на кралица Елизабет и принцеса Маргарет. Можело е да стане и много по-лошо. Охранителите се безпокоели не само, че някой може да посегне на живота си, но и да се стигне до убийство. Така че те опитали да държат оръжията под ключ далеч от кралските особи.", пише той.

Авторът е на мнение, че в този етап на брака си Чарлз „е потънал в дълбока депресия“ и дори бил „на ръба на нервен срив“. Тогава той се обърнал към един от своите довереници Арнолд Гудман с думите: „Нямам за какво да живея“. „Чарлз не само вярваше, че е хванат в капана на брак без любов, но се опасяваше, че един развод, ако дори бъде разрешен от кралицата, ще има тежки последици за неговите децата, кралското семейство и монархията като цяло“, твърди Андерсен, като се позовава на изповед на Гудман.

Кен Уорф - бивш офицер от охраната на Даяна описва атмосферата в двореца по това време като „взривоопасна“. Според бодигарда сблъсъците между Чарлз и Даяна са били „толкова сурови“, че „насилието изглеждало неизбежно“. Специално внимание било отделено на оръжията в имението Хайгроув.

„Проблем се оказала огневата мощ, скрита зад стените на имението Хайгроув. Оръжия имало във всяко помещение. Служителите, отговарящи за сигурността на членовете на кралското семейство, са били дълбоко загрижени, че „заслепени от гнева“ Чарлз и Даяна могат да извършат убийство, самоубийство или и двете. Съществувала е опасност принцовете Уилям и Хари да станат косвени жертви на скандалите на Чарлз и Даяна. За по-сигурно всички оръжия били поставени под ключ“, пише Андерсен.