0

И зраелският министър на финансите Бецалел Смотрич направи скандално изказване, в което каза, че „може да е справедливо и морално“ да умрат от глад 2 милиона жители на Газа, докато израелските заложници не бъдат върнати, но „никой в света няма да ни позволи“.

В реч в понеделник на конференция за национална сигурност в град Яд Бинямин, крайнодесният министър каза, че Израел трябва да поеме контрола върху разпределението на помощта в Газа и заяви, че “Хамас“ контролира каналите за разпространение в ивицата, съобщава CNN.

„Невъзможно е в днешната глобална реалност да водим война – никой в света не би ни позволил да причиним смърт с глад и жажда на 2 милиона граждани, въпреки че може да е справедливо и морално, докато не ни върнат заложниците“, каза Смотрич и добави, че ако Израел контролира раздаването на помощи вместо “Хамас”, войната щеше да е приключила досега и заложниците щяха да се върнат.

„Не можете да се биете с “Хамас” с едната ръка и да им оказвате помощ с другата. Това са техните (на “Хамас”) пари, това е тяхното гориво, това е техният граждански контрол над ивицата Газа. Просто не работи“, каза той.

Израел контролира помощта, която влиза в Газа, а хуманитарните групи отговарят за разпространението й. Въпреки че има някои съобщения от жители на Газа за кражба на помощ от “Хамас”, но не е ясно в какви размери.

Израел е изправен пред нарастващи критики от хуманитарни групи и международни организации за ограничаване на хранителната помощ за обсадената ивица Газа. 

Изявление на ООН, цитиращо независими експерти, посочи миналия месец, че гладът се е разпространил в целия анклав. Експертите обвиниха Израел в провеждането на „умишлена и целенасочена кампания за гладуване“, която те нарекоха „форма на геноцидно насилие“.

Прокурорът на Международния наказателен съд поиска заповеди за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант по обвинения в „гладуването като оръжие за война“.

Нетаняху категорично отхвърли обвиненията, заявявайки, че се основават на „пакет от лъжи“. Той каза, че ако палестинците в Газа не получават достатъчно храна, „не е защото Израел я блокира, а защото “Хамас” я краде “.

Израел заяви, че няма да прекрати войната, докато всички заложници не бъдат освободени и “Хамас” не бъде унищожен. 

Конфликтът започна, след като “Хамас” атакува Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и вземайки повече от 250 заложници, според израелските власти. Войната е довела до смъртта на повече от 39 000 души в Газа по данни на палестинските власти.

Смотрич в понеделник се застъпи за израелския контрол върху усилията за помощ „като основно средство за реализиране на определените цели на войната“ и каза, че е необходима само минимална помощ в Газа през идните месеци и години.

„Никой не говори за (израелско) военно управление (на Газа) сега. Няма нужда от отпушване на канали, няма нужда от образование, няма нужда от социални помощи. През следващите две години Газа ще бъде военна зона. Имате нужда от храна, малко лекарства и вода. Това е“, каза той.