0

М акедонският президент Стево Пендаровски одобрява съставянето на "черни списъци" за български граждани и политици, съобщи БГНЕС. Изявлението бе направено по време на форум организиран от Белградския център за политическа сигурност на тема: "Руската агресия срещу Украйна и новата ситуация при разширяването на ЕС". На срещата присъства и бившият съветник на премиера Кирил Петков - Весела Чернева.

Коментарът на македонския президент бе по повод забраната за влизане в страната на българския евродепутат Андрей Ковачев на 6-ти май 2023 година. Тогава Ковачев трябваше да участва в панихида на българското военно гробище в Ново село, край Струмица. "Не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония", каза Пендаровски и допълни: „Лицата, които имат териториални претенции няма да влизат в Македония".

По думите му преди две години и половина България започнала да предявява искания, които нямат нищо общо с критериите на ЕС.

"Започнаха да говорят за македонската етническата идентичност, за това, че македонският език е диалект на българския и, че в периода от 1941 до 1944 те са били администратори, а не окупатори. Всичко това бе изпратено в писмена форма до всички посланици. Подобен исторически ревизионизъм е абсолютно неприемлив при всяка една сериозна дискусия. Подобно нещо не отива на една страна-членка на ЕС", каза северомакедонският президент.

"Ако не бяхме част от НАТО и не споделяхме всички информации от тази система, нямаше да може да се справим с всички тези пропаганди и лъжливи новини. Ако сравним влиянието на руските служби в региона и по-специално в Македония с това от 2018 г., когато организирахме референдума за членство в НАТО и особено преди тази кампания, то не е толкова голямо. Тогава чужди представители създадоха 35 портала за една нощ. Две трети от тях бяха със сходни имена на вече съществуващи портали", каза още Пендаровски.

Припомняме, през 1945 г. има кодифициране на македонския език (тогава са написани правилата за македонския език). При налагането на вето за начало на преговорите за еврочленството на РС Македония бе изтъкнато: "македонски език и идентичност не е имало до 2 септември 1944 г. и създаването на тази нация е част от цялостно формиране на отделна небългарска идентичност с цел да се прекъснат връзките между местното население и България".