0

С клад за боеприпаси се е взривил рано във вторник в Северен Крим, според информация, публикуван от руската информационна агенция ТАСС, като това представлява втора експлозия, регистрирана на спорния полуостров на фона на сблъсъци в Източна и Южна Украйна.

Руското министерство на отбраната заяви, че взривът в склада за боеприпаси е предизвикан от саботаж, цитирано от ТАСС.

"Сутринта на 16 август вследствие на саботаж са били нанесени щети по военен склад в района на град Джанкой", пише в изявлението.

Руското министерство уточнява, че експлозията е засегнала и редица цивилни обекти, сред които електропроводи, електроцентрала, железопътна линия и жилищни сгради. Двама човека са пострадали, като "министърът на здравеопазването" на "руската република" Крим Константин Скорупски уточни, че единият от тях е бил опериран и се намира в средно тежко състояние с рана от шрапнел в крака, а другият е получил медицинска помощ и е бил изпратен у дома.

Ръководителят на руската република Крим Сергей Аксьонов посочи, че са били евакуирани над 3000 жители на селата Майское и Азовское.

Двама човека са пострадали, като "министърът на здравеопазването" на "руската република" Крим Константин Скорупски уточни, че единият от тях е бил опериран и се намира в средно тежко състояние с рана от шрапнел в крака, а другият е получил медицинска помощ и е бил изпратен у дома.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват огромни кълба дим, издигащи се от базата сред поредица от експлозии, съобщава "Файненшъл таймс".

По-рано днес в отделна информация на "Риа Новости" се отбеляза, че е имало пожар в трансформаторна подстанция близо до кримския град Джанкой.

Няколко експлозии удариха Крим през последните седмици, като Русия ги отчете като инциденти. От друга страна, западни доклади твърдят, че въздушните или артилерийските удари на Украйна може би стоят зад скорошните щети.

Русия силно укрепи Крим, след като го анексира през 2014 г., но Украйна очевидно е започнала да се насочва към полуострова в опит да си върне контролираната от Москва територия в южната част на страната през последните седмици. Украйна твърди, че девет изтребителя са били унищожени след експлозии миналата седмица във военновъздушната база Саки, която е на 200 километра зад фронтовата линия.

Нито една от страните не е потвърдила, че Украйна стои зад експлозиите, което според анализатори помага на Киев да поддържа оперативно прикритие, като същевременно помага на Русия да намали потенциалната паника сред цивилните.

Вместо това украински официални лица направиха „загадъчни“ коментари за експлозиите.

"Крим, окупиран от руснаци, е свързан с експлозии на складове и висок риск от смърт за нашественици и крадци. Демилитаризация в действие“, написа в Туитър Михайло Подоляк, старши съветник на украинския президент Володимир Зеленски, предаде БНР.