0

Д елът на пушачите в Германия се е увеличил значително през пандемията от новия коронавирус, показва проучване, цитирано от ДПА, предаде БТА.

Над една трета (34,5 процента) от хората над 14-годишна възраст в страната пушат, сочат резултатите от Германското изследване за поведението на пушачите (ДЕБРА), което продължава и в момента. 

Преди пандемията да избухне в началото на 2020 г., делът им е възлизал на около 27 на сто, показва представителното проучване на тенденциите сред населението що се отнася до тютюнопушенето.

Директорът на ДЕБРА, епидемиологът Даниел Коц, определи това увеличение като плашещо.

Той го обяснява най-вече с бивши пушачи, които отново са се върнали към вредния навик заради стреса и тревогите, причинени от пандемията.

По думите му в Германия обаче се запазва тенденцията на нарастване на броя на младите хора, които никога не пропушват. Нещата не са стояли така през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

"Обнадеждаващо е, че все по-малко млади хора пушат", каза и Кристина Румел, директор на Германския център по проблемите на зависимостите. Тя добави, че "за съжаление, при възрастните се наблюдава точно обратната тенденция".

Румел е сред хората, които твърдят, че държавата не прави достатъчно за борба с тютюнопушенето чрез енергични мерки за превенция.

"По контрол върху тютюна и тютюневите изделия Германия изостава в международно отношение", заяви тя. "Примерът на Нова Зеландия показва, че нещата може да стават и по друг начин: там в дългосрочно бъдеще продажбата на цигари ще бъде напълно забранена. Освен това трайното намаляване на употребата на тютюневи изделия трябва да залегне като водещ приоритет в здравната политика на Германия", призова Румел.