0

У жасна новина от Острова дойде в съботния ден, след като множество източници потвърдиха, че една от най-големите легенди на Манчестър Юнайтед сър Боби Чарлтън си е отишла от този свят на 86 години. 

Той направи феноменална кариера при "червените дяволи", като е и световен шампион с Англия от 1966-а година.

Сър Боби Чарлтън има 606 мача, в които отбелязва забележителните 199 гола и ще остане завинаги в историята на Манчестър Юнайтед, както и на целия английски и световен футбол. 

Роден в малкия град Ашингтън в графство Нортумбрия на 11 октомври 1937 година Боби Чарлтън се присъединява към школата на Манчестър Юнайтед през 1953 година. Три години по-късно той дебютира за "червените дяволи", за които изиграва 758 мача и вкарва 249 гола в рамките на 17 години.

Той печели Купата на европейските шампиони през 1968 година, три пъти става шампион на Англия и веднъж триумфира с Купата на Англия.

Чарлтън бе последният оцелял футболист на Манчестър Юнайтед от самолетната катастрофа в Мюнхен на 6 февруари 1958 година. Той е спасен в нея от тогавашния си съотборник Хари Грег.

С националния отбор на Англия Чарлтън прави забележителна кариера, като печели световната титла през 1966 година. Той е избран за "Най-добър играч" на световното първенство, както и за носител на "Златната топка" през същата година.

За Англия Боби Чарлтън има 106 мача и 49 гола. 

След края на кариерата си той дълги години работи като директор в Манчестър Юнайтед. В негова чест южната трибуна на стадион "Олд Трафорд" носи името "Сър Боби Чарлтън".

През ноември 2020 година близките на футболиста съобщиха, че той страда от деменция.