0

К олата на Джеймс Бонд беше продадена на търг за фамозните над 3 милиона британски лири, съобщи Франс прес. Средствата от продажбата на автомобила ще бъдат дадени за благотворителни цели.

С него са направени каскадите от филма „Смъртта може да почака“. Аукционът, свързан с 60-годишнината от първия филм за британския шпионин Джеймс Бонд, беше организиран от британската компания „Кристис“ и включва 25 предмета.

Досега от продажбата на предмета, принадлежали на героя Джеймс Бонд, сред които официалния Туитър акаунт на 007, са събрани 6 827 000 евро. Средствата ще бъдат насочени към 45 благотворителни асоциации. Сред тях са фондацията на Чарлз, който стана крал след смъртта на Елизабет Втора на 8 септември, както и „Лекари без граници“.

Репликата на „Астън Мартин DB5” е един от осемте автомобила, създадени специално за снимките на филма „Смъртта може да почака“ през 2021 г. Това е единствената кола, изпълнявала каскади, предложена на аукцион според „Кристис“. Друг модел на „Астън Мартин“ – модел V8, от началото на 80-те, който също се появява във филма „Смъртта може да почака“, беше продаден за повече от 700 000 евро. Модел „DBS Superleggera“ беше продаден за 450 000 евро.

Сред другите предмети на разпродажбата имаше костюми и аксесоари на Джеймс Бонд.

Паралелната онлайн разпродажба по повод годишнината на Джеймс Бонд продължава до 5 октомври. Тя включва 36 предмета.