0

С лед 10 дни на национален траур в Лондон ще се състои погребението на кралица Елизабет II. Това ще бъде ден на церемония и традиция – както и едно от най-големите събирания на държавни глави и други световни лидери, наблюдавано от години.

Ето как ще премине денят:

В 6.30 сутринта (британско време 8.30 българско време) официално ще се сложи край на дните, в които имаше опашки, които стигаха до 8 километра, с хора, които искат да се сбогуват с нейно величество.

8 сутринта – Уестминстърското абатство отваря врати за хората, които ще присъстват на погребението на кралицата. Събитието ще бъде едно от най-големите събирания на държавни глави и кралски особи във Великобритания от десетилетия. Сред гостите са членове на европейски кралски семейства и световни лидери.

10.30 ч. – Ковчегът на кралицата ще бъде пренесен в Уестминстърското абатство. В момента нейно величество се намира в Уестминстър Хол, а до абатството, ковчегът й ще бъде носен от 142-ма моряци от Кралския флот. Крал Чарлз III, придружен от членове на кралското семейство, както и членове на кралското домакинство, ще последват ковчега.

10.52 ч. – Процесията пристига в Уестминстърското абатство.

11:00 – Службата започва. Тя ще бъде водена от ръководителя на Уестминстър д-р Дейвид Хойл. Проповедта ще бъде произнесена от архиепископа на Кентърбъри.

До обяд панахидата трябва д приключи и д бъде изпълнен националният химн, с което тя официално ще завърши. След това ковчегът ще бъде пренесен до държавния лафет.

12:15 ч. – Започва процесия с ковчега на Елизабет II. Шествието, водено от крал Чарлз III, ще бъде съставено от няколко групи, като всяка ще бъде придружена от оркестър. Тези групи включват, членове на Кралската канадска конна полиция, както и отряди от въоръжените сили на Британската общност. Пушки ще стрелят всяка минута в Хайд Парк от кралската конна артилерия, докато Биг Бен ще бие всяка минута, докато процесията си проправя път по улиците.

13:00 ч. – Ковчегът ще бъде поставен в държавната катафалка. Процесията ще пристигне в арката на Уелингтън, където ковчегът ще бъде поставен в катафалката, преди колата да тръгне за Уиндзор. Ще има и кралски салют, като ще прозвучи и националният химн на Великобритания.

15.06 ч. – Пристигане в Уиндзор. Катафалката ще пристигне в Уиндзор и ще се присъедини към процесия по Лонг Уок до замъка Уиндзор. В процесията ще участват кралят и членове на монархията, преди да церемонията да продължи в параклиса „Сейнт Джордж“

16:00 – На службата в „Сейнт Джордж“ ще присъстват около 800 души, включително краля, кралското семейство, лидери на Британската общност, генерал-губернатори и близки на монархията, включително личения персонал на нейно величество. Службата ще бъде водена от ръководителя на Уиндзор с благословията на архиепископа на Кентърбъри.

19.30 ч. – Частна погребална служба, водена от ръководителя на Уиндзор, на която присъстват само кралят и кралското семейство. Ковчегът на кралицата ще бъде положен в параклиса "Сейнт Джордж", заедно с принц Филип и нейните родители, крал Джордж VI и кралицата майка.