0

С лед силното земетресение в Турция, властите в Южна Италия издадоха предупреждение за цунами и призоваха гражданите в крайбрежните райони да се преместят на по-високи места и по-възможност да се качат на по-горните етажи на сградите. Местни медии съобщиха в понеделник сутринта, че височината на вълните, достигащи италианското крайбрежие, не надхвърля 15 сантиметра.

Властите в кипърския град Фамагуста заявиха, че бреговете му са били залети от мини цунами след силния трус, който е най-мощният в южната ни съседка за последните 100 години.

По последни данни над 1400 души са загинали в Турция и Сирия след жестокото земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер. Епицентърът е край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Трусът предизвика и други бедствия в Турция. Газопровод гръмна в южния окръг Хатай. В следствие на експлозията са избухнали пожари в района на селището Топбогазъ.

АД: Над 600 загинали при силно земетресение в Турция (ВИДЕО)

СЛЕД УЖАСЯВАЩОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ: България изпраща два "Спартана" със спасители в Турция