0

Н ад седем милиона домакинства в Украйна са без ток след руските ракетни удари по електроснабдителната мрежа на страната днес, предаде Франс прес, като се позова на властите.

Вълната от атака дойде на фона на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, на която президентът на Русия Владимир Путин не отиде. По-рано днес украинският му колега Володимир Зеленски се обърна чрез видеоконферентна връзка към участниците във форума и ги призова за подкрепа. След това Русия изстреля около 100 ракети по Украйна, предаде БТА.

По информация на украинското президентство ситуацията с електрическата мрежа в Украйна е критична. Ведомството съобщи, че са нанесени многобройни удари от руските сили срещу енергийната инфраструктура в няколко украински области, а в столицата Киев има поне един загинал. "Руските терористи са провели поредна планирана атака срещу енергийната инфраструктура. Ситуацията е критична", написа по-рано в Телеграм съветникът на украинското президентство Кирило Тимошенко, цитиран от Франс прес. По думите му Киев е ударен от голям брой ракети и положението е "изключително трудно". "Въвеждат се нови часове за аварийно спиране на електрозахранването", допълни той.

"Повече от седем милиона домове вече нямат ток" в Украйна, след като 15 енергийни съоръжения в цялата страна бяха повредени, обяви в социалните мрежи Кирило Тимошенко, заместник-началникът на канцеларията на президента Володимир Зеленски. "Нашите електроинженери сега правят всичко възможно, за да възстановят захранването възможно най-скоро", добави той.

Украинските власти казаха, че това е най-тежката вълна от руски ракетни атаки от началото на войната преди близо девет месеца. Поразени бяха редица населени места в Украйна - от Харков на североизток през столицата Киев до Одеса и Николаев на югозапад.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи извънредно видеообръщение във връзка с атаката. По думите му са били изстреляни повече от 80 ракети по Украйна, най-вече по енергийната инфраструктура. "Ясно е какво иска врагът. Няма да постигне своето", закани се Зеленски. Той добави, че се очаква да бъдат нанесени поне още 20 удара по страната. "Затова, много ви моля - пазете се и стойте в укритията известно време", обърна се към украинските граждани президентът. "Зная, че ударите спряха електричеството в много градове. Работим, за да го възстановим, всичко ще преодолеем", каза Зеленски.

Вълната от атаки бе осъдена от редица западни представители.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли определи ударите като признак, че Русия е слаба, предаде Ройтерс.

"Коравосърдечното вземане под прицел на украински градове с още отвратителни ракетни атаки днес само показва слабостта на Путин. Путин губи на бойното поле, а както видяхме днес на Г-20 – и дипломатически", написа Клевърли в "Туитър".