0

З атвориха река Дунав за корабоплаване.

Дъждовните маси от последните няколко дни водят до покачване на водните нива. Червен код беше обявен в Долна Австрия, а Дунав вече излезе от коритото си в Линц. Дунав вече е затворен за корабоплаване.

Водните нива на Дунав и други реки се покачват повече от първоначално прогнозираното. Пикът се очаква около в полунощ във вторник.

Хидрографската служба на Горна Австрия ревизира значително прогнозата, поради водните маси от Германия  .

Затова река Дунав е затворена за всякакъв корабен трафик.

Държавната компания за водни пътища Via Donau съобщи това във вторник. „От определено ниво на водата безопасността вече не е гарантирана “, каза Кристоф Каспар, говорител на via donau, пред журналисти.

Първоначално не беше ясно колко време ще остане в сила забраната. Поради затварянето, някои круизни кораби трябваше да акостират в Линц.

Там река Дунав излезе от коритото си във вторник. 

Водните нива на Ин, Залцах и Дунав продължават да се повишават. 

В Линц нивото надхвърли седем метра във вторник следобед. Дунавският плаж Alturfahrer е наводнен, само върховете на дърветата стърчат от водата. 

Някои от засегнатите обаче приемат ситуацията с хумор. Например в Schärding в Горна Австрия. Един човек сравни ситуацията с наводнението на века през 2013 г., тогава беше много по-драматично.

Нивата на водата под седем метра „изобщо не са проблем“ ; все още има начини за допълнително изграждане на защита от наводнения.

В Schärding е разработена определена рутина със ситуации като тази. Според прогнозите най-високото ниво от 6,12 метра е достигнато около обяд. 

„По-лошият сценарий е, когато се прибера и съпругата ми каже: „Я грабвай прахосмукачката!“ , смее се той в интервюто за PULS 24.