0

Д ългото издирване на Даниела Клетте приключи в апартамент в квартал Кройцберг в Берлин. Терористката от групировката RAF (Фракция на “Червената армия”) бе заловена в германската столица, където пребивавала с фалшив италиански паспорт. 

От прокуратурата потвърдиха новината пред “Spiegel” и добавиха, че лявата терористка не е оказала съпротива и е разпозната по пръстови отпечатъци. Твърди се, че в апартамента са открити боеприпаси, но вероятно не за извършване на терористични атаки.

Въпреки че RAF официално се разпуснаха през 1998 г., Клет започва нова престъпна кариера с други двама бивши терористи -  Буркхард Гарвег и Ернст-Фолкер Щауб. През последните тридесет години триото ограби десетки банки, супермаркети и банкомати в половината Северна Германия, събирайки плячка за милиони. Според така си е осигурявала средства, с които да се издържа, докато се укрива от властите. 

Залавянето не тримата престъпнци фантоми е трудно - те са призраци, които в ерата на интернета успяват се изолират в аналогово измерение. Повечето от снимките, които циркулират в мрежата, са на половин век или са избледнели и разфокусирани.

Сега говорителят на берлинската полиция Бенджамин Джендро каза, че "арестуването на терорист от калибъра на Даниела Клетте показва, че държавата не се отказва и няма да се откаже да търси всеки, който поставя демократичния живот на страната на риск“.

66-годишната Клетте е трето поколение терористка от RAF - групата, която от 1970 г- до средата на 90-те е извършила 33 политически убийство, включително и това на ръководителя на Дойче банк Алфред Херхаузен, главния прокурор Зигфрид Бубак, шефът на компанията “Confindustria” Ханс Мартни Шхлайер, който бе отвлечен и убит през 1977 г, причинявайки една от най-драматичните кризи в страната. Тя е отговорна и за поставянето на бомба в затвора в Хесен, но тези престъпления са изтекли по давност и тя няма да бъде съдена за терористичната си дейност. Тя обаче ще бъде изправена пред съда за безброй въоръжени грабежи в Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония. А издирването на другите двама съучастници продължава…