0

Р азкриха какво се случва със състоянието на словашкия министър-председател Роберт Фицо.

Здравословното му състояние се е подобрило "леко", съобщиха от болницата, в която се лекува, предаде АФП.

Миналата седмица словашкият премиер беше прострелян и тежко ранен, докато поздравяваше свои поддръжници в централния град Хандлова.

РАЗКРИХА ГО: Ето кой простреля словашкия премиер! (ВИДЕО)

Нападението породи опасения за задълбочаване на разделението в политически поляризираната страна.

Фицо претърпя две продължителни операции в болницата в централния град Банска Бистрица и оттогава състоянието му е определено като стабилно, но сериозно.

В последната си ежедневна информация за състоянието на Фицо болницата съобщи: "Развитието на здравословното състояние на министър-председателя е стабилно с леко подобрение. Вярваме, че този напредък ще продължи".

СЛЕД ДВЕ ОПЕРАЦИИ: Най- после добри новини за състоянието на Роберт Фицо

Най-близкият му политически съюзник, вицепремиерът Роберт Калиняк, съобщи на 22 май, че Фицо засега ще остане в болницата в Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до друго лечебно заведение е "категорично изключено".

Обвиняемият стрелец, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Чинтула, е обвинен в умишлен опит за убийство и е задържан под стража.

Според съдебен документ, заподозреният е заявил, че е застрелял Фицо, за да се противопостави на политиката на правителството по отношение на Украйна.

"По време на разпита той заяви, че тъй като не е съгласен с политиката на сегашното правителство е решил да действа", пише съдията по досъдебното производство Роман Пуховски.

БОРБА ЗА ЖИВОТ: Оперираха втори път премиера на Словакия

Обвиняемият по-специално уточни, че не е съгласен с решението на правителството да премахне специалната прокуратура и да спре изпращането на военна помощ за Украйна, както и с предполагаемото преследване на медиите.

Опитът за убийство шокира членката на ЕС Словакия, където 59-годишният Фицо встъпи в длъжност през октомври, след като неговата партия "Смер" спечели парламентарните избори.

Вече четвърти мандат като министър-председател, Фицо влоши отношенията си с Украйна, след като постави под въпрос суверенитета на съседната страна, която се бори с руската инвазия.