0

С мразяващ момент плъзна из световните медии.

Ирански политици скандират „смърт на Америка“ в сградата на парламента на Техеран, след като започнаха широкомащабна ракетна атака срещу Израел.

Близо 200 балистични ракети бяха насочени от Техеран към гражданска и военна инфраструктура в Израел във вторник вечерта. 

НАПРАВИ ГО: Иран удари Израел с 200 балистични ракети! (ВИДЕО)

Напрежението в Близкия изток бързо се разгаря, след като ислямската държава нападна Израел след убийството на ИД на Хасан Насрала, лидера на нейния съюзник Хизбула, при въздушен удар в Бейрут в събота. 

В сряда сутрин ирански политици бяха видени да размахват юмруци във въздуха, докато скандираха „Смърт на Америка“ , пише MailOnline

Членовете на Ислямската консултативна асамблея също прочетоха стихове от Корана. 

Иран и САЩ отдавна са врагове и не са имали официални дипломатически връзки помежду си от 1979 г., когато група въоръжени ирански студенти задържат 57 дипломати и граждани като заложници в американското посолство в продължение на 444 дни. 

Въпреки че напрежението между Иран и САЩ винаги е било доста високо, то се развихри през последната година и изглежда достигна връхната си точка през последните няколко дни. 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разкритикува този „възмутителен акт на агресия“ от страна на Иран, докато съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан каза пред репортери, че ще има „тежки последствия“.

Попитан от репортери какъв ще бъде отговорът към Иран, президентът на САЩ Байдън отговори: „Това в момента се обсъжда активно“. 

Той потвърди, че САЩ са помогнали на Израел да отблъсне масивна ракетна атака от Иран снощи чрез изстрелване на дузина прехващачи  и предупреди Техеран, че Америка „напълно подкрепя Израел“.

Иранската революционна гвардия заяви, че ракетната атака е в отговор на убийството от Израел миналата седмица на ръководителя на Хизбула Хасан Насрала, както и на смъртта на лидера на Хамас Исмаил Ханийе при бомбен атентат в Техеран през юли, за което се обвинява Израел.

Атаката също имаше за цел да отмъсти за убийството на Израел заедно с Насрала на водещия ирански командир Абас Нилфорушан от силите Кудс, подразделението за чуждестранни операции на Революционната гвардия. 

Командирът на Революционната гвардия генерал-майор Мохамад Багери също заплаши да стреля „с по-голяма интензивност“, ако Израел изпълни обещанието си да отмъсти.

Иранският президент Масуд Пезешкиан заяви, че страната му е упражнила „законните си права“ и е дала „решителен отговор... на агресията на ционисткия режим“.

Израел прихвана повечето от ракетите на Иран, докато израелските медици съобщиха за двама души, ранени от шрапнели. Лидерите му снощи се заклеха, че ще отмъсти. 

„Иран направи голяма грешка тази вечер и ще плати за това“, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху, „Който ни нападне, и ние него.“

Министърът на отбраната Йоав Галант, който беше в командния и контролен център, наблюдаващ прихващането на ирански ракети, също се зарече да отмъсти.

"Иран не е научил прост урок - тези, които атакуват държавата Израел, плащат висока цена", каза той в изявление.

Министърът на външните работи на Иран Абас Арагчи публикува в социалната медийна платформа X, че „акцията на Техеран е приключена, освен ако израелският режим не реши да покани по-нататъшно отмъщение“. 

Израел, който определя броя на ракетите, изстреляни по територията му на 180, бомбардира ливанските крепости на иранския съюзник Хизбула, с тежки удари рано в сряда по Южен Бейрут.  

Сега експерти прогнозират, че конфликтът може само да ескалира.

„Това няма да свърши добре“, каза политическият анализатор Джордан Баркин пред АФП. 

„Нетаняху има дълга история на силен и бърз отпор, когато е провокиран. Сдържаността не е силната страна на г-н Нетаняху.

Джеймс Демин-Де Лис, автор и анализатор, който пише блог за The Times of Israel, се съгласи.

„Мисля, че ще видим как Израел предприема решителни атаки срещу Иран. Вероятно с надеждата да свалим ислямския режим“, каза той.

Часове след като Иран извърши ракетна атака срещу Израел в отговор на инвазията в Южен Ливан, пред бензиностанциите в Техеран се образуваха километрични опашки от автомобили. Иранците очакват ответния удар на еврейската държава и не изключват някои от целите ѝ да бъдат петролните рафинерии в страната.