0

В САЩ полицай застреля мъж, който бе излежал по погрешка 16 години в затвора за престъпление, което не е извършил, пише New York Post.

През 2003 г. съд осъди 53-годишния Леонард Кюър на доживотен затвор за въоръжен грабеж. Преди три години и половина обаче съдът призна присъдата на Кюър за фалшива, тъй като разследващите нямаха достатъчно доказателства за вината му и не взеха предвид алибито му. Така невинният американец, излежал 16 години затвор, беше освободен в съдебната зала.

Сутринта в понеделник, 16 октомври, Кюър шофирарл по междущатска магистрала 95 към окръг Камдън, за да посети майка си. На един участък от пътя той вдигнал скорост от 145 км/час при ограничение 110 километра. Малко след това патрулка го спряла на светофар и го помолила да слезе от колата. Кюър се подчинил, но започнал да реагира остро, когато полицаят го уведомил, че възнамерява да го арестува.

Мъжът оказал съпротива при опит да му бъдат поставени белезници. Патрулният е използвал електрошок и палка, но според него това не е спряло Кюър. Затова полицаят извадил пистолет и го застрелял. След това служителят на реда извикал линейка. Медици бързо пристигнали на място и оказали първа помощ на пострадалия, но не успели да спасят живота му. Кюър починал малко след като беше хоспитализиран. В момента се изясняват подробностите около случилото се.

Започнато е вътрешно разследване, за да се определи дали расизмът може да е бил фактор за задържането и ареста на Кюър.

По-рано беше съобщено, че жител на американския град Дърам е излежал 44 години затвор за чуждо престъпление. Той получил обезщетение 750 000 долара.