0

YouTube, собственост на компанията "Алфабет", съобщи днес, че възстановява канала на бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Той беше блокиран за повече от две години след смъртоносния щурм срещу Капитолия на 6 юни 2021 г.

По-рано тази година "Мета" възстанови профила на Тръмп във "Фейсбук" и "Инстаграм", а профилът му в "Туитър" бе възстановен през ноември миналата година от новият му собственик Илон Мъск.

"Внимателно преценихме продължаването на риска от насилие в реалния свят и го противопоставихме на възможността, която биха имали избирателите за еднакъв достъп до мнението на основните кандидати в навечерието на изборите", заяви YouTube в профила си в "Туитър".

През 2021 г., след като поддръжниците на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ, когато Конгресът започна да удостоверява победата на Джо Байдън на президентските избори, видео стрийминг платформата отне правото на Тръмп да я използва, защото, подбуждайки към насилие чрез нея, той е нарушил политиката ѝ. 

Социалните медии са ключово средство за достигане до избирателите и за набиране на средства. Те биха могли да дадат тласък на Тръмп, който ще се кандидатира отново за президент през 2024 г. Тръмп има повече от 2,6 милиона последователи в YouTube и още 34 милиона последователи във "Фейсбук" и 23 милиона в "Инстаграм".

Все още бившият президент не е написал нищо в социалните мрежи на "Мета" или в "Туитър". Вместо това той се придържа към своята социална платформа "Трут соушъл" ("Truth Social"), която основа в края на 2021 г. и в която има близо 5 милиона последователи.