0

Ф илипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че е блокирала филипински кораб за доставки и го е повредила с водно оръдие край отдалечен и оспорван риф в Южнокитайско море.

Филипинските военни казаха, че продължилата близо час атака е извършена край плитчина.

Това идва дни, след като Китай нахлу с кораби и военни самолети в Тайван.

Китай нахлу по въздух и вода в Тайван!

Военните пуснаха видеоклипове, които показват как бял кораб многократно залива с водно оръдие друг кораб, плаващ до него. Единият от клиповете показва два бели кораба, които едновременно обстрелват с вода един и същ кораб.

Друг клип показва бял кораб с надпис „Китайска брегова охрана“, пресичащ носа на сив плавателен съд, който е идентифициран като филипински снабдителен кораб UM4. В него се казва, че снабдителният кораб е бил на път към плитчина, в която е разположен малка част от филипински войници.

„Снабдителният кораб UM4 претърпя тежки щети поради продължаващото обстрелване с водни оръдия от корабите на китайската брегова охрана“, се казва в изявление на военните, без да се описва естеството на щетите или дали има жертви.

Ескортен кораб на филипинската брегова охрана по-късно стигна до повредения кораб, "за да окаже помощ", казаха военните.

Говорителят на бреговата охрана на Китай Ган Ю каза в изявление, че филипинският конвой "насилствено е навлязъл в района въпреки многократните предупреждения и контрол на маршрута от китайската страна".

Той добави, че китайците са извършили "контрол, възпрепятстване и изгонване в съответствие със закона". "Строго предупреждаваме филипинската страна: китайската брегова охрана е готова по всяко време решително да защитава териториалния суверенитет и морските права и интереси на страната ни", добави Ган.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море, отхвърляйки конкурентни претенции от страни, включително Филипините, и международно решение, че твърдението му няма правно основание.