0

З аподозреният като основен организатор на отвличането и убийството на 14-годишното момиче от Скопие Люпчо Палевски-Палчо от Велес се издирва с международна заповед, съобщават от МВР в Северна Македония.

Роденият на 12 декември 1964 г. в Скопие Палевски е напуснал Северна Македония, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Оливер Спасовски на пресконференция, в която изнесе подробности по случая с 14 годишното момиче, което се издирваше от 27 ноември и е било открито простреляно край Скопие. Случаят предизвика сериозно напрежение в страната, през всички дни, в които изчезналото момиче беше издирвано. 

Според Оливер Спасовски Палевски е напуснал Северна Македония на 30 ноември с автомобил, придружен от адвоката си и се е отправил към Белград, а на следващия ден - за България.

Българското МВР, обаче съобщи, че няма данни такова лице да се намира на територията на България.

Македонският журналист Владимир Перев заяви, че издирваният Люпчо Палевски-Палчо бил извършител на две убийства в рамките на няколко дни. „Той не е убил само момичето. Два дни преди това той отнел живота на свой познат, за да открадне автомобила, с който е извършил отвличането на детето. Убитият е мъж от Велес, който дължал 500 евро на Палевски”, обясни журналиста, предава NOVA.

Палевски бил известен с криминалното си минало в РСМ. В интервю за телевизия Телма, адвокатът на Палевски  каза, че го е закарал до Белград, тъй като Палевски нямал автомобил и се върнал обратно, а Палевски му казал, че отива на преглед и „ако всичко е наред ще се върне обратно, а ако не е - ще замине за Истанбул”.

Заради многобройни медийни въпроси, от МВР в Северна Македония изпратиха съобщение, в което се казва, че през 2019 г. срещу Палевски е повдигнато наказателно дело за незаконно подслушване и звукозапис, както за унижение на полицейски служители. През 2020 г. е подаден сигнал за незаконно притежаване  на оръжие или взривни вещества и неспазване на здравните разпоредби по време на епидемия, през 2005 г. - за злоупотреба със служебно положение и власт и подправяне на документи, през 2002 г. - за невярно съобщаване за извършено престъпление, а през 2000 г. - за укриване на данъци.

Палевски е лидер на партия „Десна” и организатор на протестите пред българското посолство през лятото на 2022 г., след като беше обявена договорената преговорна рамка. Според министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски и останалите заподозрени за отвличането и убийството на 14 годишното момиче са членове на същата партия, която се обявява против НАТО и ЕС.

Палевски е противоречив бизнесмен и един от създателите на градската мафия, а името му за първи път става популярно, когато градоустройствените планове на скопския квартал Дебър Маало, от където е и отвлечено момичето, се променят и от малки фамилни къщи в сърцето на Скопие започват да никнат сгради, а сградата пред която бе отвлечено момичето е построена от Палевски, пише изданието „360 градуса”.

Междувременно бащата на 14-годишната Ваня Гьорчевска, за когото на пресконференцията беше казано, че е посочил на Палевски кога момичето излиза само от дома си, беше доведен в съда в Скопие по предварителното производство. Прокуратурата иска неговото задържане под стража, както и за останалите трима задържани, съобщават медиите в Северна Македония.