0

„Космическият асансьор“, който струва 100 милиарда долара е планиран да тръгне през 2050 г., е изправен пред четири основни проблема – и извънземните не са един от тях, пише Daily Star.

Съоръжението трябва да ни отведе до Марс само за три или четири месеца. Амбициозните планове за създаването му бяха разкрити за първи път през 2012 г. Притежаваната от Япония Obayashi Corporation, е мозъкът зад проекта за 100 милиарда долара, който се надява да започне работа до 2050 г. Мегаструктурата ще бъде съставена от противотежест в космоса, прикрепена чрез „връзка“ към земната повърхност.

Космическият експерт Кристиан Джонсън обаче публикува доклад за технологична оценка на космическите асансьори– където той очерта четири основни пречки за създaването му.

За да устои на чупенe при екстремно напрежение, тръбната лента трябва да бъде направена от плътен материал, който притежава голяма издръжливост. Стоманата е очевиден избор, но както казва Джонсън: „Ако се опитате да го изградите от стомана, ще имате нужда от повече стомана, отколкото съществува на Земята“.

Вместо това се съобщава , че компанията ще проучи използването на въглеродни нанотръби, които са по-издръжливи и много по-леки. Въпреки това, най-дългата нанотръба, която е била създадена, е висока само около метра, така че учените ще трябва да намерят начин да създадат тръба висока хиляди километри.

На фона на нарастващото политическо напрежение и войната не може да се отрече, че космическият асансьор би бил изложен на висок риск от терористична атака. Джонсън казва, че вероятно ще възникнат "трудни въпроси" относно сигурността на асансьора, като пита: "Кой ще го защити от терористични атаки?".

Джонсън предупреждава, че най-голямата пречка пред изграждането на космически асансьор е по-скоро "политическа", отколкото техническа. „Естеството на космическия асансьор с двойна употреба означава, че нациите ще го разглеждат като средство за постигане на военно господство в космоса, което може да бъде дестабилизиращо“.