0

О коло 1200 тона мъртва риба, предимно скумрия и сардини, изплува по бреговете на Япония. Това се случва само няколко месеца, след като страната започна да изсипва в океана водата от авариралата преди повече от 10 години АЕЦ „Фукушима“, пише Guardian.

@phoenixtvnews A large amount of dead fishes, mostly sardines, are washed up on the coast of Hakodate, Hokkaido, Japan on the morning of Dec 7. The local authority is still trying to figure out why.🤯 #japan #hokkaido #fish #environment #ocean #life ♬ original sound - phoenixtvnews

Властите в Япония заявиха, че не могат да определят причината за мъртвата риба. Местните рибари започнаха да събират труповете, страхувайки се, че ще намалят съдържанието на кислород във водата, докато се разлагат и ще навредят на морската среда. „Никога преди не съм виждал нещо подобно“, каза рибар, който работи в района от 25 години, пред Mainichi Shimbun.

Експерти спекулират, че мигриращите риби и в двата района са заседнали, след като са били преследвани до степен на изтощение от кехлибар и други хищни риби. Масова смъртност може да възникне и при внезапни спадове на температурата на водата, което кара рибата да изпадне в шок, добавиха те. Но никой не е успял да потвърди причината. „Причината е неизвестна в момента“, каза пред вестника Микине Фудживара, местен представител на рибарството.

@miguel.moore4 #Japan #nuclearwastewater #fish ♬ original sound - Miguel Moore

Британският вестник Daily Mail обаче твърди, позовавайки се на свои източници, че явлението е свързано с изпускането на водата от атомната електроцентрала “Фукушима“. В нея се съдържат малки количества от радиоактивния изотоп тритий.