0

П ланински ждрела на остров Крит, популярни сред туристите, бяха временно затворени в понеделник, след като земетресение предизвика свличане на скали и причини сериозни наранявания на испански турист, предаде АНА-МПА.

В неделя сутринта в района на националния парк Самаря, Югозападен Крит, беше регистрирано земетресение с магнитуд от 4,9 по скалата на Рихтер. Заради труса и последиците от него гръцките регионални власти наредиха да бъдат затворени всички ждрела в скалистата и гориста местност.

45-годишен испански турист беше транспортиран с хеликоптер до държавна болница в пристанищния град Ханя, където остава в критично състояние, след като част от десния му крак беше ампутирана, съобщиха лекари, цитирани от телевизия Скай.

Заради земетресението бяха евакуирани повече от 600 души по 16-километровата туристическа пътека в Самаря, уточни АП.

Възможно е затварянето на пътеките в планинската верига Лефка Ори (Бели планини) да продължи и във вторник, който е почивен в Гърция заради празника Успение Богородично. 

Част от защитените територии в западните части на острова са отворени за посетители в продължение на шест месеца годишно, считано от май, и се затварят при лошо време.