0

Ш отландската полиция съобщи, че е извършила три ареста в Единбург. Те са във връзка с нарушения на обществения ред в неделя и днес, докато кортежа с ковчега на кралицата се движеше из града.

22-годишна жена, която беше снимана да държи плакат против монархията, и 74-годишен мъж, които бяха арестувани поотделно в неделя, бяха обвинени в нарушаване на обществения ред, съобщи Ройтерс.

На третия все още не са повдигнати обвинения. Това е 22-годишен мъж, арестуван днес по маршрута на кортежа на кралицата през Единбург.

Ковчегът с тленните останки на Елизабет Втора бе изложен за поклонение в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Траурното шествие, водено от новия крал Чарлз III, и последвалата религиозна служба бяха излъчени на живо по "Би Би Си". Военен гайдар свиреше, докато ковчегът на Елизабет Втора, покрит с кралското знаме, беше пренесен от двореца "Холирудхаус" в Единбург и поставен в катафалката.

Хиляди хора се струпаха по протежение на централния булевард на шотландската столица "Роял майл", по който мина катафалката, обградена от войници с килтове.

Крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, заедно със сестра си Ан и братята си Андрю и Едуард, вървяха след катафалката по пътя ѝ до катедралата "Сейнт Джайлс". Ковчегът ще остане в катедралата до утре, за да може обществеността да отдаде последната си почит на покойната кралица.

В неделя, в навечерието на погребението на Елизабет Втора, Великобритания ще запази едноминутно мълчание в цялата страна. Британското правителство съобщи, че това ще се случи в 20:00 ч. местно време. Хората са приканени да запазят мълчание у дома или на обществени събития.

Погребението на кралица Елизабет Втора ще се състои на следващия ден (19 септември) в Уестминстърското абатство.