0

„Ние се доближаваме до споразумение за прекратяване на огъня“, каза лидерът на „"Хамас"“ Исмаил Хания рано във вторник, а отговорът на палестинската въоръжена групировка вече е бил даден на катарските посредници в текущите преговори, според Ройтерс.

"Гардиън" цитира два източника, запознати с преговорите за примирие, казаха, че всяка сделка ще включва петдневно примирие, което включва прекратяване на огъня на място и ограничаване на израелските въздушни операции в южната част на Газа.

В замяна  ще бъдат освободени около 50 до 100 заложници от „"Хамас"“ и Ислямски джихад. Сред тях ще има израелски цивилни и заложници от други националности, но не и военни. В същия контекст около 300 палестинци ще бъдат освободени от израелските затвори.

Представителят на „"Хамас"“ Изат ел-Решик каза пред „Ал Джазира“, че преговорите са за примирие за "известен брой дни" и ще включват споразумение за разрешаване на хуманитарна помощ да влезе в Газа и за размяна на заложници на „"Хамас"“ за хора, задържани в Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън  каза в понеделник, че смята, че сделката за освобождаване на заложници, държани от "Хамас" в Ивицата Газа, е близо, в кулоарите на церемония в Белия дом.

Репортер му зададе следния въпрос: „Близо ли е споразумението за освобождаването на заложници?“, и американският президент отговори: „Вярвам“.

За първи път израелската армия публикува снимки на големия брой деца, държани за заложници от "Хамас". „Светът празнува Международния ден на детето, но 40 деца са държани заложници от терористи в Газа“, с тези думи започва публикацията си IDF. „Деца, които са видели семействата си избити пред очите им. Деца, загубили невинността си. Деца, все още държани като заложници от кръвожадни касапи. Ще продължим да опитваме, докато всички се върнат по домовете си“, допълват те.

„Ето защо "Хамас" доведе заложници в болницата „Шифа“ след клането на 7 октомври. Защо "Хамас" все още държи повече от 200 цивилни като заложници 44 дни по-късно? Това е въпросът, който светът трябва да зададе“, казва армията в ново видео, публикувано в социалните медии.

Криза

„400 пациенти остават в болницата и ние работим с МКЧК, за да ги прехвърлим в болница „Насър“ в (южния) град Хан Юнис“, каза говорителят на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа. Освен това „около 2000 разселени хора“ са във и около болничния комплекс, добави той.

Световната здравна организация вчера осъди "нападението" срещу болницата, потвърждавайки разпространената от "Хамас" информация за "12 убити и десетки ранени".Междувременно израелската армия обяви, че разширява операциите си в други райони на Ивицата Газа, особено в сектора Джамбалия. 

Три болници в Газа искат помощ

В ход е процесът на извеждане на пациенти от три болници в Газа, съобщи представител на Световната здравна организация (СЗО). Според говорителя на СЗО Кристиан Линдмайер трите болници са „Ал Шифа“, от която вече са спасени 28 бебета, индонезийската болница и болницата „Ал Ахли“. Процедурата според Линдмайер е крайна мярка. „Това лишава цялото население на северната част от средствата да търси здравни грижи“, каза той по време на пресконференция в Женева. В същото време Unicef ​​предупреди, че в Ивицата Газа се задава истинска здравна „трагедия“ поради липсата на гориво и вода.