0

М ароко със спешни мерки по възстановяване на сгради, културно наследство и помощ за най-пострадалите региони. Пред Ани Салич по Нова в предаването ,,Събуди се" мароканският посланик у нас разказа, че още в първите минути след труса е създадена организация за разчистването на пътища и достигане до най-засегнатите части от страната.

Гражданска защита, военни, полиция, лекари тръгват към най-засегнатите райони минути след труса, разказва нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи.

АДСКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ: Жертвите в Мароко минаха 2000 (ВИДЕО+СНИМКИ)

АДСКИЯТ ТРУС: Българка разказа за ужаса в Мароко!

„Тъй като е планина, имало огромни късове паднали скали, които е трябвало да бъдат разбивани с динамит, за да могат да си прокарат път екипите.", обясни посланик Ел Мидауи.

Сградите - жилищни и историческо наследство, ще бъдат изцяло възстановени, като по разпореждане на крал Мохамед Шести те ще строят според местните обичаи и традиции. За целта имало разработена програма. Все още се издирват и хора под руините.

„И разпорежданията са всички, освен кръводаряването, да си приготвят комплекти с храна, да се осигурят палатки, първоначално за всички и да се изчистят, освободят пътищата. Продължават издирванията на затрупани хора, докато не се открият”, обясни посланик Ел Мидауи.

Възстановяването ще бъде осигурено от държавата с частни и публични средства, казва още посланик Ел Мидауи. При желание на приятелски страни, помощ щяла да се приеме и отвън.