0

Ф ранция беше принудена да затвори седем училища поради нарастваща загриженост за нашествието на дървеници, каза министърът на образованието.

„Дървениците бяха открити на различни нива в... смятам, че 17 институции и в момента, докато говоря с вас, седем институции са затворени по тази причина“, каза Габриел Атал пред телевизия "France 5".

Френското правителство проведе поредица от срещи тази седмица, за да проучи нарастващия брой докладвани случаи на дървеници в момент, когато Франция е домакин на Световното първенство по ръгби и се подготвя да бъде домакин на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

По-рано Министерството на образованието каза в изявление за АФП, че пет училища с общо 1500 ученици са затворени.

Тази седмица властите обявиха, че две училища – едното в Марсилия, а другото във Вилфранш-сюр-Сон край Лион в югоизточна Франция – са били затворени за почистване.

„Имаме почти 60 000 институции и тук говорим само за няколко десетки, но е вярно, че случаите се трупат“, каза Атал и добави: „Необходима е незабавна реакция, за да можем да осигурим почистване на институциите в рамките на 24 часа.“

Изготвен е списък с „одобрени и признати“ компании в сътрудничество с министерството на здравеопазването и регионалните здравни агенции, „за да могат директорите на училищата да имат контакти и да се намесят много бързо“.

Общинска библиотека в северния град Амиен трябва да отвори отново днес, след като беше затворена за няколко дни, тъй дървеници бяха открити в обществените места за четене, заяви кметът на града Брижит Фуре.

Смята се, че една десета от всички френски домакинства са имали проблем с дървеници през последните няколко години, което обикновено изисква операция за борба с вредителите, струваща няколкостотин евро, която често трябва да се повтаря.

Кръвосмучещите насекоми са забелязани в парижкото метро, високоскоростните влакове и на парижкото летище "Шарл де Гол", съобщи БГНЕС.