0

Д есетки богомолци се събраха пред прочутия манастир в Киев Киево-Печорска лавра, чиито монаси, обвинени, че са свързани с Москва,  са обект на заповед на украинските власти за експулсиране, чийто краен срок изтече в сряда. По-рано предстоятелят на манастира, митрополит Павло пък беше подложен на разпит, предаде Франс прес.

Събралото се множество пред манастира носеше икони. Причината за това събиране беше разпитът на Павло от украинските власти. Според украинските служби за сигурност митрополит Павло е заподозрян, че е оправдал въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна и че е възхвалил участниците в нея, както и, че е нарушил равенството на гражданите на базата на тяхната расова, национална и регионална принадлежност и техните религиозни вярвания.

"Законът и отговорността за неговото нарушение са същите за всички", настоя ръководителят на Украинската служба за сигурност Васил Малиук. 

Манастирът в Киев бе претърсен обяви Павло във видео, излъчено по няколко украински медии. "Те казват, че подкрепям агресията на Русия срещу Украйна", каза във видеото Павло и добави, че винаги е казвал и ще продължи да казва, че онова, което Русия на Владимир Путин е направила не може да бъде оправдано.

Митрополитът после бе отведен в съд в Киев за съдебно заседание, но то бе отложено за понеделник, след като той се почувства зле.

Манастирът Киево-Печорска лавра е основан през 11-и век и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него се помещаваше централата на Украинската православна църква, подчинена на Московската патриаршия. Но УПЦ обяви миналия май, че скъсва връзки с руската църква, чийто патриарх Кирил подкрепи руската инвазия в Украйна. Украинското правителство обаче смята, че УПЦ си остава де факто зависима от Русия и издаде заповед монасите да бъдат извадени от манастира.

Според ТАСС митрополит Павло сега се намира в болница, след като му призля по-рано днес. А съдът е решил след първоначалното отлагане на съдебното заседание от днес за понеделник, да го проведе все пак тази вечер. На заседанието ще се обсъжда каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо Павло. По-рано днес обвинението е поискало той да бъде поставен под домашен арест, отбелязва ТАСС.