0

А мериканският самолетоносач "Роналд Рейгън" се върна в източното крайбрежие на Южна Корея днес, след като вчера Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег в Япония, а в отговор САЩ и регионалните му партньори осъдиха действието на Севера, предаде Киодо, позовавайки се на южнокорейската армия. 

Южна Корея и САЩ изстреляха четири ракети "земя-земя" в Японско море по време на съвместни учения в отговор на ракетното изпитание Севера. Ядреният самолетоносач "Роналд Рейгън" напусна Японско море край Корейския полуостров след извършеното военно учение между САЩ, Южна Корея и Япония миналата седмица, но след изстрелването на севернокорейската ракета се върнал обратно, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея. 

По-рано тази сутрин южнокорейска балистична ракета се повреди и се разби в земята рано по време на съвместно военно учение на САЩ и Република Корея, предизвиквайки паника сред жителите на крайбрежния град Каннин.

Премиерът на Япония Фумио Кишида планира да разговаря по телефон утре с южнокорейския президент Юн Сук-йол, за да обсъдят общи действия в отговор на севернокорейския удар.