0

П апа Франциск води молитвата "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" във Ватикана пред хиляди поклонници, само няколко дни след като претърпя коремна операция, предаде АФП.

Преди да премине към предварително подготвените бележки, Франциск изрази благодарност за "обичта, вниманието и приятелството" и "подкрепата на молещите се" по време на хоспитализацията му в римска болница за операция на 7 юни за отстраняване на херния, допълва Асошиейтед прес.

"Тази човешка и духовна близост за мен беше голяма помощ и утеха", каза Франциск на около 15 000 души на площада. "Благодаря на всички, благодаря на вас, благодаря от сърце."

От избирането му през 2013 г. 86-годишният Франциск страда от редица здравословни проблеми - от проблеми с тазобедрената става, болки в коленете и напълняване до възпалено дебело черво и респираторна инфекция.

На 7 юни той претърпя тричасова операция под обща упойка за отстраняване на болезнена херния на мястото на белег от предишна операция.

Франциск отново изрази "дълбоката си тъга и болка" от потъването на кораба край Гърция миналата седмица, в резултат на което се удавиха най-малко 78 мигранти на борда, а стотици други се водят за изчезнали.

"Изглежда, че морето е било спокойно. Подновявам молитвата си за онези, които загубиха живота си, и призовавам да се направи всичко, винаги, за да се предотвратят подобни трагедии", каза Франциск.

Той също така осъди "бруталното нападение", извършено от заподозрени джихадисти срещу училище в Уганда, където 41 жертви, предимно ученици, бяха посечени, застреляни и изгорени, а други остават в неизвестност.

"Моля се за младите ученици, станали жертва на бруталното нападение в Западна Уганда", каза папата по време на седмичната молитва "Ангел Господен".

Франциск също така призова хората да си спомнят за "мъчениците в Украйна" след нахлуването на Русия миналата година.

Макар да е в състояние да вземе участие в седмичните молитви и да изглежда в добра форма след последния си престой в болница, понтификът съкрати ангажиментите си за следващата седмица.

Франциск ще приеме президента на Бразилия в сряда следобед, съобщиха от Ватикана. Но за да може възстановяването му да протече добре, Франциск няма да проведе общата аудиенция в сряда на площад "Свети Петър".

В началото на август Франциск ще направи поколонническо пътуване до Португалия, за да присъства на младежки форум, организиран от Католическата църква. В края същия месец той ще замине на посещение в Монголия, което ще бъде първото в историята на папа в тази страна.