0

П рокурори са задържали 24 обвинени по случай с нехуманно и унизително отношение спрямо възрастни хора, настанени в частни домове за грижи в Румъния, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

На двама от задържаните е наложена мярка съдебен контрол.

Петдесет и шест възрастни хора бяха намерени вчера в нехуманни условия в три приюта в окръг Илфов в съседство с община Букурещ.

Възрастните хора бяха откарани в болници в Букурещ от екипи на Мобилната служба за спешна помощ, а четирима от тях бяха оставени за лечение, съобщиха вчера от полицията.

Над 100 обитатели на домове за грижи бяха спасени при акция вчера от полицаи и прокурори на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма след обиски на няколко приюта, в които възрастните хора, много от които в неравностойно положение, са били бити, държани гладни и принуждавани да работят.

Според следователите от началото на ноември 2020 г. в окръг Илфов са били сформирани две организирани престъпни групи с цел експлоатация на уязвими лица и такива в неравностойно положение. Жертвите са били подложени на нехуманно и унизително отношение чрез принуждаване към безплатен труд, лишения и физическо насилие. Хората са били лишавани от адекватна храна и лекарства и за тях не са се полагали необходимите грижи.