0

Т ридесет центъра за социални грижи са затворени в Румъния след проверките, предизвикани от скандални случаи на малтретирани възрастни хора, съобщи информационният сайт Зиаре.

ПОТРЕСАВАЩО! Над 100 души измъчвани, бити и държани гладни в частни старчески домове

Вниманието към центровете за социални грижи се насочи, след като в началото на месеца румънските власти откриха над 100 малтретирани възрастни хора в три частни приюта, финансирани и с обществени средства, в окръг Илфов в непосредствена близост до Букурещ. Петдесет и шест души бяха откарани в болници в Букурещ, а четирима бяха оставени на лечение. Румънските медии нарекоха разкритията „приюти на ужасите“. След разразилия се скандал бяха предприети проверки в домове за социални грижи за деца и възрастни и хора в неравностойно положение в цялата страна, а миналата седмица подадоха оставки министърът на труда и социалната справедливост Мариус Будъй и министърът на семейството, младежта и равните шансове Габриела Фиря.

Министерството на труда и социалната справедливост съобщи, че в периода 10-16 юли са били проверени 2681 центъра за социални грижи, предаде БТА. Наложени са 115 санкции, от които 16 предупреждения и 99 глоби на обща стойност 1 261 000 леи. (едно евро се разменя за 4,95 румънски леи)

До събота, 15 юли, в резултат на проверките са били затворени 30 центъра за социални грижи, а в други 36 дейността е била временно прекратена, информира Зиаре.