0

П резидентът на Италия Серджо Матарела подписа указ за разпускане на парламента след оставката на министър-председателя Марио Драги.

"Политическата ситуация доведе до това решение", каза Матарела в кратко телевизионно обръщение, часове след като Драги подаде оставка. След срещи с председателите на двете камари на италианския парламент държавният глава съобщи, че е подписал указ за разпускане на парламента, за да могат да бъдат насрочени нови парламентарни избори, които трябва да се проведат в рамките на 70 дни от датата на издаването на указа.

„Възникналата политическа ситуация доведе до това решение. Дебатите, гласуването и начина, по който то протече вчера в Сената, показаха ясно липсата на парламентарна подкрепа и перспектива за сформиране на ново мнозинство”, каза още държавният глава.

Датата на предсрочните избори ще бъде обявена по-късно, като сред възможните дати е 25 септември. По-рано днес президентът Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги. Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".