0

С тотици българи ще отидат безплатно на море в Гърция. Екстрата е за онези нашенци, които са били евакуирани от Родос заради опасните пожари.

Това предадоха вчера медиите в южната ни съседка. По официални данни над 35 000 туристи са увиснали с провалени почивки.

Компенсации

Новината за безплатните почивки потвърди и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. „Гръцкото правителство в сътрудничество с местните власти ще предложи една седмица безплатни почивки на Родос следващата пролет или есен“ за всички, които се евакуираха заради пожарите, заяви той по британския канал ITV.

 „Телеграф“ успя да се свърже с няколко наши сънародници. Една част от тях са анулирали визитата си заради пожарите, докато други са били на острова в разгара на стихията.

Недоволство

Междувременно гражданското движение срещу плажните концесии и високите цени на плажното оборудване се разраства от ден на ден в Гърция и заплашва да се превърне в национално. „Движението на хавлиите“, както стана популярна активността, стартира недоволството си от остров Парос, където група местни жители излязоха на протест преди дни срещу изключително високите цени на шезлонгите. Парос е една от баровските дестинации и част от Цикладите. Тъй като е посещаван ежегодно от тълпи богати и известни туристи, на някои от плажовете цените достигнаха до 120 евро на ден. Любопитен факт е, че самият Том Ханкс има имот на острова, а съвсем наскоро на гости му беше и бившият американски президент Барак Обама.

Протести

Протестите на гражданите са не само срещу високите цени, но и срещу все по-големия дял на обсебени от бийч баровете части от плажовете. Според представители на движението на места собствениците на заведения са завзели до десет пъти по-голяма площ, отколкото е предвидена в концесията, като има и такива, които са абсолютно незаконни, но събират безбожни такси от чадъри и шезлонги. Така на практика местните нямат достъп до свободно плажуване.

Протестите под лозунга „Да върнем плажовете на хората“  само за няколко дни излезе далеч извън рамките на острова и обхвана и съседните Наксос и по-далечния Родос, а членовете вече наброяват няколко хиляди, които окупират незаконни обекти. Налице са и първите резултати. Над 11 000 кв. м пясък са освободени, а няколко собственици на обекти са арестувани от полицията за самоуправство.