0

Г убернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл съобщи, че планира да изпрати гвардейци от Националната гвардия на Ню Йорк в метрото в града, за да помогнат на полицията при претърсването на чанти на пътници за оръжия, след като във влаковете бяха извършени множество тежки престъпления, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хоукъл, която е от Демократическата партия, каза, че ще изпрати 750 членове на Националната гвардия, както и 250 щатски полицаи, за да помогнат на полицейската служба в град Ню Йорк да проверяват багажа на пътниците на входа на метростанциите.

Решението е част от по-широкообхватен план на местната власт за справяне с престъпността в метрото, който включва предложение да се забрани на хората да се качват на влак, ако срещу тях има обвинения, че са използвали насилие срещу пътници в метрото, както и поставяне на камери в кабината на водача, които да пазят служителите.

Разполагането на Националната гвардия ще е в допълнение към и без това засиленото присъствие на служители на нюйоркската полиция в метрото, каза Хоукъл. Полицията в Ню Йорк отдавна извършва проверки на чантите на произволни пътници на входа на метрото, въпреки че те могат да откажат и да напуснат станцията.

Като цяло престъпността в Ню Йорк е спаднала след рязкото ѝ увеличаване по време на пандемията от ковид, а убийствата в метрото, което обслужва над 3 милиона пътници дневно, са намалели.