0

П ариж стана първият град в света, който гласува за забрана на електрически тротинетки. Те вече няма да могат да бъдат наемани. До решението се стигна след за самостоятелно наемане след серия от фатални катастрофи в цяла Европа.

Френската столица отхвърли противоречивите превозни средства с 90 процента мнозинство на референдум в неделя. Това идва след редица катастрофи с тротинетки през последните години.

В момента в Париж има около 15 000 електронни тротинетки, които могат да бъдат взети с помощта на мобилно приложение и след това оставени навсякъде, включително в река Сена. След широко разпространена опозиция, кметството организира референдум, задавайки въпроса: „Продължаваме ли или не със свободното наемане на електрически тротинетки под наем?“.

Три компании - Lime, Tier и Dott - в момента управляват услугите за тротинетки в Париж, но сега ще трябва да прекратят дейността си. Те рекламираха превозните средства като ефективна, незамърсяваща алтернатива на обществения транспорт за придвижване във френската столица. Според проучване, поръчано от кметството през май, 71% от редовните потребители на скутери са на възраст под 35 години, а почти една трета са студенти.