0

Д оналд Тръмп обжалва решението на нюйоркски съдия, според което той и семейният му бизнес с цел измама са надценили стойността на няколко имота и нетното си състояние с 2,2 милиарда долара.

Те са завишавали стойността на недвижими имоти и финансови активи Обжалването пред апелативен съд в Манхатън бе направено броени дни след началото на гражданското дело, заведено срещу него от главната прокурорка на Ню Йорк Летиша Джеймс.

Джеймс обвинява Тръмп, три от пълнолетните му деца и компанията „Тръмп организейшън“, че в продължение на десетилетие са лъгали за стойността на активите. По думите ѝ това е „потресаваща измама“, с която те са целели да получат по-добри условия по банкови заеми и застраховки. 

На 26 септември съдия Артър Енгорън от Нюйоркския щатски съд в Манхатън реши, че има „убедителни доказателства“, че Тръмп е завишил състоянието си.

Съдията заяви, че Тръмп е раздул цената на имоти като имението си „Мар а Лаго“ във Флорида, апартамента си в „Тръмп Тауър“ в Манхатън, както и различни офис сгради и голф игрища, предаде Ройтерс. Енгорън също така разпореди анулирането на сертификати, които позволяват на някои от фирмите на Тръмп, включително „Тръмп организейшън“, да развиват дейност в Ню Йорк. 

Джеймс иска обезщетение в размер на поне 250 милиона долара. Тя иска също така Тръмп и синовете му Доналд-младши и Ерик да бъдат лишени от правото да управляват бизнес в Ню Йорк, както и петгодишна забрана за търговия с недвижими имоти за Тръмп и компанията му. 

Тръмп се стреми към номинацията на републиканците за президентските избори през 2024 г. и поддържа убедителна преднина в надпреварата. След решението на Енгорън Тръмп определи обвиненията в измама като „нелепи и неверни“ и нарече съдията „откачен“