0

В ластите в Украйна обявиха режим на тока в цялата страна, след като енергийната инфраструктура на страната беше подложена на масов обстрел и унищожение от руската армия.

Ограниченията на потреблението могат ще се прилагат в цяла Украйна от 7:00 до 22:00 часа. Изключванията ще бъдат последователни, като продължителността ще се определя от регионалните енергийни власти, но няма да продължи повече от 4 часа. 

Специално жителите на столицата Киев са призовани да консумират умерено електроенергия, когато тя е включена. Бизнесът пък е инструктиран да ограничи външното осветление на офиси, ресторанти, търговски центрове.

От 10 октомври насам Русия ежедневно атакува с ракети и дронове енергийната инфраструктура на Украйна. Това се случи след атентата срещу Кримския мост и назначаването за главнокомандващ на генерал Сергей Суровикин, който предприе много по-агресивна стратегия във военния конфликт. По думите на украинския президент Володимир Зелнски, 30% от електроцентралите в страната за разрушени.