0

О пасна ескалация между САЩ и Русия заради сваления във вторник американски безпилотен самолет над Черно море! По данни на Пентагона маневрата във въздуха е продължила около 30-40 минути и по всичко изглежда, че този инцидент е най-значимата публично призната и пряка конфронтация между САЩ и Русия, след руското нахлуване в Украйна преди повече от година.

НАПРЕЖЕНИЕ НАД ЧЕРНО МОРЕ: Руски изтребител се сблъска с US дрон!

Предстои да разберем какви ще са последиците и ще има ли такива, особено за американските безпилотни самолети над Черно море. Не е тайна, че Съединените щати извършват наблюдение и предоставят важни разузнавателни данни на Украйна. Това е огромно количество информация за всеки аспект от военните операции на Русия, включително движението на кораби в Черно море и изстрелването на ракети, насочени към цели в цяла Украйна. Американските власти вече дадоха да се разбере, че този инцидент няма да попречи на решимостта им да подкрепят Киев.

Дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя Су-27 опитали да го прихванат, припомня NOVA.

„На базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Именно повредата на дрона е накарала американците, които го управлявали, да го свалят в Черно море. Москва твърди, че безпилотната машина паднала във водата в резултат на рязка маневра, а сблъсък не е имало. Същата версия обяви и руският посланик във Вашингтон, който беше извикан за обяснения в Държавния департамент.

„Има известни проблеми по отношение на международните води. Например, ние смятаме Крим за част от Руската федерация, САЩ обаче не го признават и разбира се, има противоречие. Не е имало сблъсък, не сме влизали в контакт с този дрон, не сме започвали стрелба”, заяви Анатолий Антонов, руски посланик във Вашингтон.

„За съжаление руснаците смятат Черно море за свое езеро. От правна гледна точка това са международни води. Те наистина не харесват този факт, но със сигурност, от гледна точка на международното право няма никакво основание да се твърди, че САЩ са били в руското въздушно пространство или нещо подобно”, заяви Том Карако от Центъра за стратегически и международни изследвания.

„Това е поредната безразсъдна постъпка на президента Путин и неговите военни и искам да кажа на г-н Путин да спре с това поведение, преди да е станал причина за непредвидена ескалация”, заяви Чък Шумър, лидер на демократите в Сената.
От руска страна се опитват да потушат рязката ескалация. „Не искаме никаква конфронтация между САЩ и Руската федерация и искаме прагматични отношения в интерес на народите на Съединените щати и Руската федерация”, заяви посланик Анатолий Антонов. „Искам да подчертая, че руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влезли в контакт с безпилотния летателен апарат и са се върнали благополучно в базата”, категоричен беше говорителят на МО на Русия Игор Конашенков.

Със сигурност обаче трябва да очакваме твърд отговор от Съединените щати, смятат анализатори. „Смятам, че Съединените щати ще реагират с твърдост и яснотата, за да покажат, че не искаме нашата слабост или нерешителност да се възприемат от руснаците като насърчение да опитат нещо друго. Британският министър на отбраната Бен Уолъс призова Москва да спазва международното въздушно пространство. А американските власти обявиха, че ще публикуват кадри от сблъсъка между дрона и руския самолет”, коментира Том Карако.

Кремъл твърди, че не е имало контакти на най-високо ниво между Москва и Вашингтон по въпроса за сваления дрон. По думите на говорителя Дмитрий Песков отношенията между двете държави са на най-ниското си ниво, но Русия не била отказвала конструктивен диалог. 

Съединените щати предупредиха Русия да бъде по-внимателна, когато руските самолети летят в международното въздушно пространство. Руският посланик във Вашингтон пък обясни, че вече не разрешавали никой да нарушава териториалните им води. В същото време Пентагонът призна, че сваленият разузнавателен дрон все още не е намерен и вероятно никога няма да бъде открит, като се има предвид голямата дълбочина на района в Черно море, в който е паднал. Вашингтон в момента преценява дали въобще да се опитва да издирва разузнавателния безпилотен самолет. Според секретаря на украинския национален съвет за сигурност, инцидентът над Черно море показвал, че президентът Путин е готов да разшири войната извън настоящата зона на конфликт.