0

Р епубликанецът Кевин Маккарти най-накрая успя да събере необходимите гласове и бе избран за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес. Вотът се състоя в ранните часове на събота, след общо 14 неуспешни опита по-рано през седмицата, предадоха световните агенции. Причината бе вътрешнопартийно разделение, при което група крайнодесни консерватори, привърженици на бившия президент Доналд Тръмп, парализира избора му с обвинения в предателство и отстъпки пред интересите на настоящата администрация на демократите. След преговори и пазарлъци най-накрая бунтарите отстъпиха. Смята се, че за щастливата развръзка е допринесъл и самият Тръмп, който призова републиканците да престанат с публичните си разправии. Така се сложи край и на невижданата от над 160 години криза в Конгреса.
След избора на председател новите членовете на Камарата на представителите вече можеха да положат клетва, предаде АП.

Разделението

Новият председател на Камарата на представителите Маккарти е конгресмен от Калифорния. Той замени на поста – третия по важност в държавата - демократката Нанси Пелоси. За него на 15-ия вот гласуваха 216 конгресмени, а за единствения му конкурент - демократа Хаким Джефирис - 212 души. Шестима конгресмени не подкрепиха нито един от двамата кандидати, показаха данните от гласуването, излъчвано  директно от американските телевизии.

Маккарти се очакваше да бъде избран още във вторник, когато бе първото заседание на обновения състав на Конгреса, излъчен на междинните избори през ноември. На тях републиканците спечелиха незначително мнозинство в долната камара на Конгреса. 

Анализатори посочват, че лидерът на републиканците е с отслабени позиции след трудния избор, а идните месеци предстоят интензивни дебати по няколко важни въпроса. Сред тях са преговорите за вдигането на тавана на американския дълг, финансирането на федералната държава, деблокирането на допълнителни помощи за Украйна.

Кой е той

57-годишният Маккарти е амбициозен политик, който се стремеше към този развой на кариерата си от години, предаде АФП. Той е роден през 1965 г. в Бейкърсфийлд, републикански бастион в Калифорния, смятана за щат на демократите. Син е на пожарникар и на домакиня. Родителите му са демократи. Маккарти не пропуска да изтъкне работническия си произход и обещава да защитава американската мечта за онези, които работят здраво. 

На 21 години той открива малък бизнес за сандвичи и се сблъсква с бюрокрацията в страната. После подновява университетското си обучение и става парламентарен асистент, а след това и местен народен избраник, преди да влезе в Камарата на представителите през 2006 г.

Маккарти е специалист в изкуството за набиране на средства за партията. Той ръководи републиканската група в долната камара на Конгреса от 2014 г.
Привърженик на Доналд Тръмп по време на първичните избори на републиканците през 2015 г., след президентския вот от 2020 г. той  първоначално подкрепи "кръстоносния поход" на милиардера срещу изборните резултати. Но е потресен от атаката на привърженици му срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. и заяви, че Тръмп носи отговорност в това насилие. Седмица по-късно обаче бе заснет широко усмихнат до Тръмп в позлатените салони на имението му във Флорида Мар а Лаго. Привърженици на Тръмп обвиняват Маккарти, че "се е продавал на всеки в продължение на десетилетия".